TURIZEM
LONČARSTVO
ŠPORT
PRODAJALNA
ZALOŽBA
 
 
GEAHERB
DARILA K2M
MANUFAKTURA
COLOROBBIA
 

 

DOLENJSKE TOPLICE
  PREDSTAVITEV KRAJA
  TURISTIČNE TOČKE
  HOTELI TERME KRKA
  WELLNESS BALNEA
  APARTMAJI IN SOBE
  ŠPORTNE AKTIVNOSTI
  ZEMLJEVID
OSTALA SLOVENIJA
LOKALNI IZLETI
HRVAŠKA OBALA
     
 
 
E-TRGOVINA
DEJAVNOSTI
domov | kontakt | e-trgovina | blog | facebook | povezave
© 2010 K2M d.o.o. Vse pravice pridržane.

Iskalnik po k2m.si


07/30 66 830


DOLENJSKE TOPLICE
TURISTIČNE TOČKE
 
BAZA 20
Kočevski Rog je ime za več kot petsto kvadratnih kilometrov razgibanega kraškega sveta med Kočevsko-Ribniškim poljem, Suho krajino, Novomeško kotlino in Belo krajino. Zaradi težke prehodnosti, gozdnatosti in ostre klime je bil gosteje poseljen šele v 14. stoletju, ko so ga naselili nemški koloni. Ob napadu na Jugoslavijo leta 1941 je to območje pripadlo Italiji, zato so se kočevski Nemci v zimi 1941/42 preselili v spodnje Posavje, odkoder je bilo poprej izgnanih več kot 36.000 Slovencev. Po izselitvi Kočevarjev je na Rogu ostalo nad štirideset izpraznjenih vasi in zaselkov.
Prve skupine partizanov so se na Rogu pojavile že avgusta 1941, ko pa je maja 1942 na Dolenjskem, Notranjskem in v Beli krajini nastalo veliko osvobojeno ozemlje, je rog postal središče odpora. Pri Kraljevem kamnu je do konca avgusta 1942 delovalo tudi njegovo vodstvo. Po veliki italijanski ofenzivi poleti 1942 (imenovani tudi "roška") se je vodstvo narodnoosvobodilnega gibanja umaknilo v Polhograjske dolomite, vendar je že takrat odločilo, naj bo rog namenjen za partizanske bolnice, delavnice, šole, tiskarne in skladišča.
17. aprila 1943 se je vodstvo vrnilo na Rog. Novo bivališče so poimenovali BAZA 20. V njej so živeli in delovali člani Izvršnega odbora Osvobodilone fronte, Vrhovnega plenuma Osvobodilne fronte, Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije, komisija za agitacijo in propagando, uredniki časopisov, člani Protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije AVNOJ.
BLAGOVNE ZNAMKE
TURIZEM